Od Zajedničke poljoprivredne politike samo koristi

22.05.2018.

education

Neophodno je kontinuirano informisanje stanovništva u selima Vojvodine o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU (ZPP) i njenom značaju za stanovnike ruralnih sredina, ocenjeno je na skupu koji su uz podršku EU Info pointa organizovali Vojvođanska inicijativa za EU, Zelena mreža Vojvodine i “Agrosmart”, specijalizovani portal za poljoprivredu.

Važno je da se preduzmu svi koraci da se proces EU integracija u ovoj oblasti ubrza i evropske direktive implementiraju, na dobrobit svih građana Srbije, ne samo poljoprivrednika i stanovnika ruralnih područja, poručeno je sa okruglog stola – “Zajednička poljoprivredna politika Evropske unije – koristi za Srbiju”.

Rečeno je i da je važno da se nacionalni i regionalni razvojni programi za rešavanje posebnih potreba i izazova u ruralnim područjima, poput „Lider“ prsitupa, prilagode i približe evropskim pravilima.

U svakom slučaju, Srbija, na putu evropskih integracija, mora da poboljša usklađenost domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU u oblasti poljoprivrede i bezbednosti hrane, jer će joj to, kada se priključi evropskoj zajednici doneti brojne koristi, od pristupa jedinstvenom tržištu do veće podrške poljoprivrednicima i ruralnim područjima.

Uz podsećanje na to da je Zajednička poljoprivredna politika EU jedna od najznačajnijih oblasti, kako u pogledu broja propisa koji regulišu ovu oblast, tako i u pogledu udela poljoprivrednog budžeta u ukupnom budžetu Evropske unije, na okruglom stolu postavljena su pitanja gde se očekuju promene u okviru reformisane ZPP.

Kao problem, u prvom redu definisna je nedovoljna obaveštenost i zainteresovanost poljoprivrednika, stanovnika ruralnih područja i svih građana za pitanje ZPP, koja ima važno mesto u budžetu EU i sadrži četvrtinu svih pravnih tekovina Evrope. Za to je, ocenjeno je, odgovornost i na nadležnim koji nedovoljno informišu javnost o toku pregovora sa EU o ovim poglavljima, a pogotovo o benefitima koje će građani Srbije imati kada naša poljoprivreda postane deo Zajedničke poljoprivredne politike i o velikoj koristi koje već imamo.

Imate pitanja?

Pišite nam!