Prvi ugovori za traktore i mehanizaciju iz IPARD-a oko 10. juna

22.05.2018.

education

Prvih petnaestak ugovori za korišćenje bespovratnih sredstava iz IPARD fondova očekujemo da će biti potpisani oko 10. juna, rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je pojasnio da Srbija dobija 175 miliona evra bespovratne pomoći od EU za IPARD program, i da je Srbija nakon “osam godina mučenja” uspela da dobije akreditaciju.

“U ponedeljak je potpisan i finansijski sporazum sa EK, sada je sve spremno i ako sve bude kako, treba prvih petnaestak ugovora imaćemo potpisano oko 10. juna”, rekao je Nedimović za TV Prva.

On je naveo da je stiglo 500 aplikacija za nabavku traktora, mehanizaciju, opremu za prerađivačku industriju i podsetio da su zemlje iz okruženja na prvim konkursima imale svega 50 do 70 aplikacija.

Kako kaže, poljoprivreda je ponovo u fokusu, krenulo se sa podizanjem sistema za navodnjavanje, sistemima za protivgradnu zaštitu, data je mogućnost mladim poljoprivrednicima da pokrenu svoje biznise.

Upitan za predlog Odbor SANU za selo da država pokloni mladim parovima zemlju koji žele da se vrate na selo, Nedimović je rekao da su mladi u fokusu ministarstva poljoprivrede.

On je podsetio da su prošle godine pokrenuti prvi startapove za poljoprivrednike do 40 godina u vrednosti od 10.000 evra za pokretanje biznisa.

Imate pitanja?

Pišite nam!