Agrosmart održao seminar o IPARD-u u Kraljevu

18.11.2017.

education

Prvi konkursi iz IPARD programa namenjenog poljoprivredi i ruralnom razvoju Srbije trebalo bi, prema najavama nadležnih, da budu raspisani krajem ove godine ili početkom 2018, a dok čekamo te pozive važno je da se potencijalni korisnici ove pretpristupne pomoći iz EU budžeta, odnosno poljoprivrednici, preduzetnici, preduzeća i zadruge, valjano pripreme za ceo proces, ocenjeno je na seminaru koji je juče u Kraljevu, u prostorijama Evropskog pokreta, organizovao novosadski Info centar za ruralni razvoj Agrosmart.

Ovo je deseti seminar namenjen poljoprivrednicima, predstavnicima agrobiznis sektora i ruralnih područja, odnosno svim budućim učesnicima u realizaciji ovog programa na kojima eksperti Info centra za ruralni razvoj Agrosmart objašnjavaju na koji način može da se konkuriše, koja dokumenta su potrebna, odnosno kako će izgledati ceo proces – od raspisivanja prvih poziva do završetka investicije i isplate novca iz evropske kase.

Seminar je koncipiran tako da upozna zainteresovane sa procedurama konkurisanja za sredstva fondova i dobijanje bespovratnih sredstava namenjenih poljoprivredi.

Predavanjima koja su održali eksperti Dejan Serdar i Slobodan Teofanov prisustvovali su farmeri i voćari iz Ivanjice i Ljiga, predstavnici preduzeća koja se bave preradom i čuvanjem voća i povrća iz Kraljeva i okoline i Evropskog pokreta u Srbiji – Kraljevo.

Govoreći o pripremama za konkurisanje, predavači su između ostalog naveli da bi pre nego što se raspišu prvi pozivi bilo dobro da se počne sa proverom dokumentacije koja se odnosi na registraciju gazdinstava, katastar, ugovore o zakupu, veterinarsko-sanitarna rešenja o ispunjenosti uslova za držanje životinja, obeležavanju grla… Valjalo bi da se uspostavi kontakt i saradnja sa lokalnom samoupravom, odnosno da potencijalni korisnici IPARD pomoći obaveste opštinsku upravu o projektima koje planiraju i provere da li je, iz ugla administracije i primene zakona i pravilnika, moguće započeti investiciju, rečeno je na seminaru.

Naglašeno je da Evropska komisija kroz IPARD zahteva punu primenu nacionalnog zakonodavstva i da svako od delegiranih tela mora da bude kompletno spremno za ovaj program.

Eine konfliktgeschichte 256 seiten gebunden mit schutzumschlag bachelorarbeit informatik schreiben lassen 29,99 / sfr 39.

Imate pitanja?

Pišite nam!