IPARD nam je škola za velike EU fondove i ozbiljan novac u agraru

20.11.2017.

education

Info centar za ruralni razvoj Agrosmart organizovao je juče, 26. oktobra u Novom Sadu seminar „Konkurisanje za bespovratna sredstva za poljoprivredu“ na kojem je predstavljen IPARD program Republike Srbije i mogućnosti finansiranja agrarnog sektora iz pretpristupnih fondova EU. Ova edukacija održana je uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, deo je EU projekta “Put uspešne poljoprivrede i ruralnog razvoja”.

Seminaru je prisustvovalo oko pedeset poljoprivrednika, predstavnika agrobiznis sektora, banaka i drugih finansijskih kuća te organizacija civilnog društva.

Predsednica UO Info centra za ruralni razvoj Agrosmart Slađana Gluščević kazala je da ova organizacija, koja se u prvom redu bavi informisanjem poljoprivrednika, nastoji da kroz niz aktivnosti edukuje i upozna što više predstavnika agrobiznis sektora sa izvorima finansiranja, s fokusom na mogućnosti razvoja poljoprivrede i ruralnih područja korišćenjem pretpristupnih finansijskih instrumenata EU, kakav je IPARD program.

-Kroz ovaj seminar, namenjen budućim učesnicima u IPARD programu, eksperti Info centra za ruralni razvoj Agrosmart objašnjavaju na koji način može da se konkuriše, koja dokumenta su potrebna, odnosno kako će izgledati ceo proces – od raspisivanja prvih poziva do završetka investicije i isplate novca iz evropske kase – rekla je ona.

Dejan Serdar: Realizujući IPARD savladaćemo proceduru i sistem po kojem funkcionišu fondovi namenjeni članicama EU
-IPARD je nesumnjivo od velike koristi za srpsku poljoprivredu s obzirom na to da taj finansijski instrument obezbeđuje 175 miliona evra, ali njegova prava vrednost je u tome što ćemo, realizujući taj program, savladati administrativnu proceduru i usvojiti sistem po kojem funkcionišu evropski fondovi – rekao je predavač na seminaru, ekspert Info centra za ruralni razvoj Agrosmart Dejan Serdar, utemeljitelj i prvi direktor Uprave za agrarna plaćanja Republike Srbije, institucije koja će u našoj zemlji realizovati ceo IPARD program.

On je ocenio da se srpska poljoprivreda preko IPARD programa može kvalitetno pripremiti za buduće strukturne fondove EU, koji su zapravo nosioci razvoja i finansiranja evropskih poljoprivreda i iz kojih članice Unije vuku značajna sredstva za razvoj agro sektora i ruralnih sredina.

Podsetio je na primer Hrvatske koja je u početku, kada joj je postao dostupan tadašnji SAPARD, a potom i IPARD program, imala izuzetno malu iskorišćenost sredstava, da bi pred kraj pretpristupnog perioda u značajnijoj meri iskoristila taj evropski novac. Sada, kao članica EU, koristi mnogo izdašnije fondove za poljoprivredu iz kojih dobija godišnje blizu 500 miliona evra.

Član Info centra za ruralni razvoj Agrosmart Slobodan Teofanov, prvi pregovarač za IPARD u Srbiji, obrazložio je kako će teći realizacija celog procesa, od raspisivanja prvih poziva do završetka investicije i isplate novca iz evropske kase. Predstavivši akreditovane mere IPARD II programa, on je objasnio procedure konkurisanja za sredstva iz ovog fonda. Ukazao je na kriterijume, odnosno ograničenja u tome ko će moći da konkuriše za koju meru pa je u tom kontekstu naglasio da je IPARD program odvojen od nacionalnog programa za pomoć poljoprivrednicima.

Sredstva iz IPARD-a namenjena unapređenju konkurentnosti poljoprivrednih i prerađivačkih kapaciteta i unapređenju bezbednosti hrane u Srbiji, a sve u cilju usaglašavanja poljoprivrede Srbije sa standardima Evropske unije, rečeno je na jučerašnjem seminaru.

Govoreći o pripremama za konkurisanje, predavači su između ostalog naveli da bi pre nego što se raspišu prvi pozivi bilo dobro da se počne sa proverom dokumentacije koja se odnosi na registraciju gazdinstava, katastar, ugovore o zakupu, veterinarsko-sanitarna rešenja o ispunjenosti uslova za držanje životinja, obeležavanju grla… Valjalo bi da se uspostavi kontakt i saradnja sa lokalnom samoupravom, odnosno da potencijalni korisnici IPARD pomoći obaveste opštinsku upravu o projektima koje planiraju i provere da li je, iz ugla administracije i primene zakona i pravilnika, moguće započeti investiciju, rečeno je na seminaru.

Naglašeno je da Evropska komisija kroz IPARD zahteva punu primenu nacionalnog zakonodavstva i da svako od delegiranih tela mora da bude kompletno spremno za ovaj program.

They have roofs that are leaking, no buy college research papers furniture, she said.

Imate pitanja?

Pišite nam!