Do kraja godine traktori biće isplaćeni

30.07.2018.

education

Pare iz pretpristupnih fondova EU za razvoj sela, namenjene za kupovinu traktora još nisu podeljene. Prema pisanju beogradskih medija, pristiglo je više zahteva nego što je sredstava, pa se sada razmatra kako da se preraspodeli novac koji je na raspolaganju.


Poljoprivrednici su do 26. februara podnosili papire za odobravanje prava na podsticaje, a pristiglo je 393 zahteva. Za nabavku traktora namenjeno je 4,65 miliona evra.

– Dogovaramo se sa predstavnicima EU kako da prebacimo višak para sa nekih drugih pozicija kako bismo mogli da isplatimo sve zahteve za nabavku traktora – kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.


– Ukoliko se to ne dogodi, napraviće se rang-lista i počeće raspodela. Do kraja godine će svakako biti završena.


Kada je reč o nabavci traktora za voćarsku proizvodnju, za šta je konkurs bio prošle godine, a subvencionisala je država, pristiglo je 2.700 zahteva, od kojih je 2.300 ispunjavalo sve uslove. Ostalo je da se isplate sredstva za još nekih stotinak traktora.


– U toku je obrada pristiglih zahteva – objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede. – Uprava za agrarna plaćanja ulaže napore da rešenja stignu do poljoprivrednika u što kraćem roku.


Imate pitanja?

Pišite nam!