Prvi pozivi iz IPARD 3 programa otvaraju se u četvrtom kvartalu 2023.

09.07.2023.

education

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milica Đurđević izjavila je danas, u okviru „EU nedelje mogućnosti“ tokom dana koji je posvećen poljoprivredi, da su u toku zavšrne aktivnosti za početak primene IPARD III programa, koji bi sa realizacijom i prvim javnim pozivima trebalo da krene u četvrtom kvartalu 2023. godine.


„U nedelji evropskih mogućnosti Ministarstvo poljoprivrede staviće akcenat na IPARD program koji se trenutno sprovodi u Srbiji, a nejgov glavni cilj je podrška poljoprivrednih proizvođača i prerađivača da modernizuju i povećaju produktivnost u sektoru poljoprivrede, ali i da poboljša kvalitet života u ruralnom području“, rekla je Đurđević, a preneo Tanjug.


Prema njenim rečima, u toku je sprovođenje IPARD II programa za period od 2014. do 2020. godine, u okviru kog su akreditovane četiri mere.


“Mera jedan koja je dala podršku primarnom proizvođaču na poljoprivrednom gazdinstvu, mera tri koja se bavila unapređenjem prerađivačkih kapaciteta, mera sedam koja je podržala investicije u ruralni turizam i mera devet koja je podržala sve aktivnost koje su bile usmerene na brže sprovođenje IPARD programa, ali i osnaživanje državne administracije“, objašnjava Đurđević.


IPARD II program Evropske unije je Instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za programski period od 2014. do 2020. godine u cilju dostizanja evropskih standarda i podizanja konkurentnosti.


Kada je reč o rezultatima koji su ostvareni prilikom sprovođenja IPARD II programa, državna sekretarska ističe da je u ukupno 13 javnih poziva isplaćeno 736 IPARD projekata, a da je ukupna vrednost investicije iznosila 65 miliona evra od čega je doprinos EU 48,8 miliona evra.


„Ministarstvo poljoprivrede će nastaviti da ulaže velike napore da sredstva iz IPARD fondova dođu do krajnjih korisnika kao i da se poboljšaju rezultati u obradi i isplati predmeta“, rekla je Đurđević.


Prema rečima državne sekretarke, Ministarstvo je preduzimalo izvesne aktivnosti koje se pre svega odnose na uvođenje mogućnosti avasnog plaćanja kroz izmene zakona o poljoprivredi, koje je, prema njenim rečima, trebalo da omogući korisnicima da brže dođu do finansijskih sredstava kako bi realizovali započete investicije.


„U ovoj godini po pitanju ubrzavanja iskorišćenosti i apsorpcije IPARD sredstava, Ministarstvo je počelo sa primenom indeksacije cena koja daje veliku podršku i pomoć korisnicima da lakše prebrode negativne efekte inflacije i porast cena na tržištu“, rekla je Đurđević.


Državna sekretarka istakla je da su u toku završne aktivnosti za početak primene IPARD III programa koji bi trebalo da krene sa realizacijom i prvim javnim pozivima u četvrtom kvartalu ove godine.


U okviru programa IPARD III, u narednih nekoliko godina poljoprivrednicima iz Srbije namenjeno je 580 miliona evra od čega EU obezbeđuje 288 miliona.


„Želim da ohrabrim sve poljoprivrednike da intenzivnije učestvuju u javnim pozivima koji će biti raspisani u okvriu IPARD III programa koji je omogućio i intenzivniju finansijsku podršku posebno za mlade poljoprivrednike, sertifikovane proizvođače organske hrane i investicije u obnovljive izvore energije“, rekla je Đurđević.


Halačeva: Zahvaljujući IPARD fondu poljoprivrednici mogu da unaprede proizvodnju


Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva rekla je danas u okviru EU nedelje mogućnosti tokom dana koji je posvećen poljoprivredi, da su poljoprivrednici, korišćenjem fondova IPARD, imali mogućnost da unaprede kvalitet svoje proizvodnje.


„Današnji dan je posvećen poljoprivredi i ruralnom razvoju, a instrument o kom ćemo u najvećoj meri govoriti je fond IPARD koji je jedan od alata pretpristupne pomoći Srbiji od strane EU“, rekla je Halačeva.


„Osim pozitivnih strana koje IPARD fond definitivno nudi, moramo skrenuti i neke nedostatke ili poteškoće kao što je ograničena svest potencijalnih korisnika o svemu što postoji kao i o potrebi za kontinuiranom podrškom koja se mora zajedno graditi sa institucijama u Srbiji”, rekla je Halačeva.


Halačeva je ukazala na činjenicu da je sporija administracija rezultirala time da je 16,5 miliona evra ostalo neutrošeno i da postoji bojazan da će oko 40 miliona evra do kraja godine takođe ostati neutrošeno.


EU nedelju mogućnosti partnerski organizuju Delegacija EU u Srbiji i Vlada Srbije a među glavnim učesnicima tog važnog događaja bili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri Tanja Miščević, Nikola Selaković, Tomislav Žigmanov, Đorđe Milićević, kao v.d ministra prosvete, šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.


Tokom prva dva dana potpisani su i veoma važni ugovori i sporazumi među kojima su i sporazum o novim donacijama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć u iznosu od 200 miliona evra od čega je grant EU 162 miliona evra,


Ugovor o podršci EU – program Garancija za mlade, a juče je potpisan Memorandum za izgradnju Centra za posetioce na lokalitetu „Feliks Romulijana“ u vrednosti od četiri miliona evra.


Foto: EU info point

Imate pitanja?

Pišite nam!