Poljoprivrednicima u 2020. iz IPARD-a 57 miliona evra

05.03.2020.

education

U 2020. godini, prema planu Ministarstva za poljoprivredu, biće objavljeno pet javih poziva iz IPARD programa vrednih oko 57,6 miliona evra.


Kako je portal Agrosmart već najavljivao, prvi poziv planiran za ovu godinu biće namenjen ruralnom turizmu i trebalo bi da bude objavljen u martu. Reč je o meri “Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja”, koju, da podsetimo, Brisel još uvek nije odobrio i za koju čekamo akreditaciju ali nadležni uveravaju da bi Evropska komisija uskoro mogla da nam da zeleno svetlo. Ako tako bude, našim poljoprivrednicima i privatnicima u ruralnim područjima koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, a bave se i turizmom ili bi poljoprivrednu delatnost da prošire i u tom pravcu, od proleća bi na raspolaganju bilo 1.097.277.145 dinara.


Podrška iz IPARD fonda u okviru ove mere moći će se dobiti za izgradnju i unapređenje objekata za ruralni turizam, kupovinu nove opreme i nameštaja, izgradnju, rekonstrukciju i opremanje objekata za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga – soba, restorana, objekata za rekreaciju, igranje, turističke kampove…


Sledeći poziv odnosi se na tehničku pomoć našoj administraciji u realizaciji ovog evropskog programa i za to je opredeljeno 53.630.984 dinara. I tu je reč o meri IPARD-a koju dosad nismo imali.


Poljoprivrednici, zadruge i mala i srednja poljoprivredna preduzeća mogu da računaju na još jedan konkurs iz IPARD-a za traktore. Kako je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, u oktobru 2020. godine biće objavljen poziv iz mere “Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava” za nabavku novog traktora vredan 620.119.041 dinara. Potom sledi poziv iz iste mere namenjen izgradnji skladišnih kapaciteta, farmi, staklenika, plastenika, podizanju i opremanju voćnjaka, vinograda… Planiran je za novembar, a vredan je 2.480.476.400 dinara.


Najviše para biće izdvojeno za meru koja se odnosi na izgradnju i opremanje objekata za preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa – 2.536.665.490 dinara. Za tu finansijsku podršku mogu da konkurišu firme – mlekare, mesare, klanice, vinarije, proizvođači džemova, sokova…


Imate pitanja?

Pišite nam!