Sem Fabrici: IPARD će omogućiti investicije vredne 400 miliona evra

22.05.2018.

education

IPARD će pomoći da poljoprivrednici i proizvođači hrane steknu nove veštine i ojačaju kapacitete kako bi bili konkurentni na tržištu Evropske unije, a očekuje se da će ovaj program omogućiti investicije u srpskoj poljoprivredi vredne 400 miliona evra, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

On se na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu sastao sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem i učestvovao na konferenciji o IPARD programu. Podsetivši na to da je poljoprivrednicima i proizvođačima hrane u Srbiji, preko ovog finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći EU obezbeđeno 175 miliona evra, kao bespovratna pomoć, on je objasnio da to nije jedina korist za srpsku poljoprivredu i ruralni razvoj jer će ukupna ulaganja biti znatno veća.

Objasnio je da je 175 milona evra deo koji se finansira iz budžeta EU i iznosi 75 odsto ukupne vrednosti programa. ali 25 odsto sredstava daje Srbija iz nacionalnog budžeta, a učešće samih investitora u projektima je najmanje 50 odsto. Sve u svemu, olekuje se da će ukupne investicije zahvaljujući IPARD-u iznositi 400 miliona evra, kazao je Fabrici.

On je dodao da su prve dve investicione mere, koje se odnose na traktore i mehanizaciju, samo početak, te da partneri u Srbiji treba da nastave da ulažu napore kako bi ostvarili akreditacije i za sve ostale IPARD mere.

„Uvereni smo da će IPARD pomoći da poljoprivrednici i proizvođači hrane steknu nove veštine i ojačaju kapacitete kako bi bili konkurentni na tržištu Evropske unije. Srbija je već napredovala kada je reč o poljoprivredi, a u prilog tome govori podatak da se tokom proteklih godina izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU udvostručio. Svi znamo velike potencijale i važnost poljoporivrede u Srbiji i znamo da je potrebno mnogo više ulaganja, a IPARD je samo početak, ali i realan test pre no što se Srbija priključi Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU“, dodao je on.

Prilikom ove posete, ambasador Fabrici i direktor Direktorata za poljoprivedu i ruralni razvoj Evropske komisije, Mario Milučev na štandu Ministarstva poljoprivrede održali su bilateralni sastanak sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i upoznali se sa uspešnim IPA projektima.

„Danas je za nas važan dan, pre svega zbog izveštaja koji je Evropska komisija uputila prema Srbiji, a u kom je po prvi put pokazan napredak u poljoprivredi, u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom. S druge strane, prva dva konkursa za IPARD koja se odnose na traktore i meahanizaciju završeni su u smislu predaje dokumentacije, počeli smo kontrole na licu mesta, nadamo se da ćemo sledeće nedelje potpisati finansijski sporazum sa Evropskom komisijom i da ćemo u prvih deset do petnaest dana juna imati prve potpisane ugovore sa srpskim poljoprivrednicima kojima će biti transferovana sredstva za nabavku opreme i mehanizacije“, rekao je Nedimović i dodao da je na poziv pristiglo preko 500 aplikacija, te da Srbija dobro stoji u odnosu na zemlje koje su ulazile u slične ili iste procese.

Direktor Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj u Evropskoj komisiji Mario Milučev istakao je da Evropska komisija podržava vlasti u Srbiji kako bi nastavile sa akreditacijom preostalih mera u sklopu IPARD-a. U pitanju su mere tehničke pomoći, diversifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja odnosno lider pristup, agro-ekološko-klimatske mere i mere organske proizvodnje.

„Sada je u vašim rukama instrument i na vama je da ga najbolje upotrebite kako biste poboljšali život u ruralnim oblastima u Srbiji, a mi i dalje ostajemo otvoreni za saradnju kako bismo zajednički radili na korišćenju fondova“, poručio je on.

Imate pitanja?

Pišite nam!