Stotine polaznika prošlo kroz obuke programa SRFP o IPARD-u i poslovanju u poljoprivredi

education

Kroz besplatne obuke u okviru SRFP programa dosad je prošlo više stotina polaznika.


Ruralne sredine u Srbiji imaju značajnu podršku Nemačke razvojne banke KfW koja se, osim finansijske pomoći ogleda i u osposobljavanju poljoprivrednika, preduzetnika i malih i srednjih preduzeća da unaprede ljudske resurse, tehničko-tehnološke i druge kapacitete neophodne za uspešno poslovanje.


KfW, jedna od najvećih stranih banаka koja u saradnji sa domaćim bankama obezbeđuje povoljne kredite i Srbiji odobrava zajmove za finansiranje agrobiznisa, realizuje Program razvoja finansijskog sistema u ruralnim područjima Srbije (SRFP). U tome joj pomaže konsultantska kuća Business and Finance Consulting (BFC), sa sedištem u Švajcarskoj.


U BFC ističu da je cilj ovog programa povećanje prihoda u ruralnim područjima u Srbiji, a to se postiže na dva načina – kroz pristup povoljnim kreditima i kroz podršku jačanju konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća koja posluju širom zemlje.


Idući ka tom cilju, BFC je ove godine organizovao niz edukacija za poljoprivredna gazdinstva, preduzetnike i predstavnike malih i srednjih preduzeća u ruralnim područjima Srbije.


Kroz besplatne obuke u okviru SRFP programa dosad je prošlo više stotina polaznika. Na ovaj način unapredili su znanja i dobili korisne informacije iz raznih oblasti poslovanja koje će im biti od koristi u pronalaženju izvora finansiranja, proizvodnji i plasmanu proizvoda na tržištu.


Veliko interesovanje za obuke vlada među poljoprivrednicima.


Njima su namenjene edukacije o IPARD programu, odnosno mogućnostima finansiranja agrobiznisa kroz ovaj instrument finansijske pretpristupne pomoći Evropske unije srpskoj poljoprivredi i ruralnom razvoju.


Takođe, za njih se organizuju predavanja o tehnologiji ishrane visokomlečnih krava i proizvodnji kvalitetne stočne hrane, kao i podizanju standarda smeštaja muznih krava kako bi se postigao bolji kvalitet proizvodnje mleka.


Poljoprivrednim gazdinstvima i firmama iz agrobiznisa, ali i svim drugim malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima namenjeni su i treninzi o trgovini preko interneta. Korisnim su se pokazale i obuke o pripremi poslovnih planova i zahteva za bankarske kredite, kao i o upravljanju rizicima u poslovanju, upravljanju ljudskim resursima, zapošljavanju i oporezivanju zarada zaposlenih.


U jesenjem ciklusu besplatnih treninga koje organizuje BFC upriličene su i obuke o osiguranju u poljoprivredi i dobijanju oznake geografskog porekla proizvoda, s obzirom na to da ove oblasti nisu dovoljno razvijene u Srbiji, a donose niz prednosti. Osim toga, svi zainteresovani moći će da kroz besplatne edukacije unaprede znanja o dizajnu i pakovanju proizvoda, te plasmanu na domaćim i stranim tržištima.


U ovoj i narednoj godini, u okviru SRFP programa, biće organizovano do 150 obuka širom Srbije. Partneri u program su novosadska konsultantska kuća Smart IPARD i niška Eduka plus, a treninge vode i eminentni predavači iz oblasti stočarske proizvodnje.


U BFC ističu da je krajnji cilj ovih aktivnosti izgradnja lokalnih i regionalnih poslovnih kapaciteta kako bi se stekli uslovi za nova zapošljavanja i uvećanje prihoda. Preduslov za to je edukacija, odnosno omogućavanje pristupa svim informacijama koje se odnose na unapređenje biznisa preduzetnika, malih i srednjih preduzeća, te poljoprivrednih gazdinstava.


Sve informacije o programu i besplatnim obukama mogu se dobiti na veb stranici SRFP OVDE. Na ovoj stranici mogu se naći i snimci prethodnih predavanja.

Imate pitanja?

Pišite nam!