Za projekte Smart IPARD-a prva IPARD rešenja u Srbiji

06.07.2018.

education

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović uručio je prvih deset ugovora srpskim poljoprivrednicima za nabavku mehanizacije od novca iz evropskih fondova. Ugovori su uručeni u Subotici gde je obeleženo godinu dana rada Vlade Srbije, a ministar je tim povodom poručio da će srpskim poljoprivrednicima u naredne tri godine na raspolganju biti 400 miliona evra bespovratne pomoći.


Sporazum IPARD 2 o dodeli 175 miliona evra srpskim poljoprivrednicima za razvoj njihovih delatnosti potpisali su prošle nedelje ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.
Nedimović je istakao da posle osam godina priče o IPARD-u danas Srbija ima prve konkretne ugovore.


”Ovo je za nas veliki dan i pravimo prekretnicu u poljoprivredi, jer po prvi put evropske pare idu direktno u ruke srpskih poljoprivrednika”, istakao je Nedimović.


Ugovori su dodeljeni za pet poljoprivrednika koji se bave stočarstvom, četiri se ratarstvom, a jedan voćarstvom.


‘Nadam se da će naši poljoprivrednici u vremenskom periodu koji im je odredjen nabaviti mehanizaciju i dobiti povraćaj svojih sredstava i nadam se da ćemo ih narednih meseci obići i uveriti se kako mašine rade”, ukazao je Nedimović.


On im je poželeo da smanje troškove i povećaju kvalitet proizvodnje i upozorio da postoji kontrola trošenja sredstava, kao i zabrana otudjenja mehanizacije i vozila do odredjenog perioda.


Dragiša Kovačević iz Rume, koji se bavi voćarstvom, a kojem je danas uručen ugovor o bespovratnoj finansijskoj pomoći, navodi da će sredstva iskoristiti za kupovinu berača višnje.


Njemu je u prijavljivanju na IPARD konkurs pomogla novosadska agencija Smart IPARD.
”To je mehanizovana berba i nadam se da će mi pomoći u smanjenju troškova, bržem obavljanju posla i povećanju kvaliteta proizvoda”, kazao je Kovačević.


Prema njegovim rečima procedura za dobijanje sredstava nije bila komplikovana, a pomogla mu je agencija koja je vodila administartivni deo, te je čitv posao, kaže, završio za šest meseci.


Imate pitanja?

Pišite nam!